Så här väljer du nytt kök 

Är du redo att köpa ett nytt kök? Det är spännande, kontakta https://köksrenoveringstockholmslän.se/! Ska du designa själv eller anlitar du en inredningsdesigner? En designer kan både stå för hela designen eller hyras in per timme för “goda råd” mot någon tusenlapp eller två. 

Vilka material ska du välja? 

Material och detaljer är de viktigaste faktorerna för att köket ska se väldesignat ut. Detaljer i ett kök har långt större påverkan på helheten än i ett sovrum. Detaljerna i köket är både design och funktion. Titta på belysningen, är den placerad rätt, är det rätt styrka. Det beror också på hur lång eller kort man är. Vem i familjen spenderar mer tid i köket? 

Krukväxter eller små inredningsdetaljer gör köket mer levande, dessa kan gärna avvika i färg och ställas på köksbänken. Kökets bänkar och arbetsytor är kritiska vad gäller materialval. Dessa skapar stämning men ska också vara användbara. Sten är mycket vackert och funktionellt, men det finns mängder av skivor att välja mellan. Var noga med att du får 1) det du behöver för hur du använder den 2) en snygg skiva som ger köket den profil du vill ha. Matcha med de nya skåpen. 

Materialet i kranen bör vara en blandning av metall och mjuk “slang”. Om du kan ta loss kranen och hålla den i din hand när du spolar av större saker som plåtar blir det smidigare. Om du också har en duschfunktion i munstycket där du kan få bredare eller smalare stråle underlättar det mycket. 

Tystnad och energi 

Tysta vitvaror är mycket trevligare och numera kan du köpa ganska tysta diskmaskiner. Energiförbrukning är också viktigt. Det finns maskiner som har slutna behållare med mineralkulor som alstrar värme vilket förstärker torkningseffekten, detta ger låg energiförbrukning. 

Anlita yrkesman 

Det är viktigt att anlita en yrkesman för att dra både el och vattenledningar i köket, och kanske behöver du också anlita snickare för arbetet med inredning. Se till att du får offerter där du har ett fast slutpris och inte “löpande räkning”, det sistnämnda är riskabelt. Ta reda på att de har erforderliga försäkringar som täcker skadan om något oförutsett skull inträffa. Det enklaste är att anlita samma firma för hela jobbet, ofta kan du köpa köket hos ett företag som erbjuder fullservice inom installation. Jämför priser, och vad du får för priset i form av installationsservice och garanti. 

Checklista 

Försök förenkla din vardag så mycket det går, tänk smart och satsa på teknik som förenklar. Eftersom du bestämt dig för ett helt nytt kök finns det flera saker som du kan få med. Här kommer ett förslag på checklista. 

  • Tänk på att ha ordentliga arbetsytor 
  • Minska ljudnivån i köket 
  • Skaffa en funktionell kran 
  • Planera ergonomiskt så att det blir bekvämt att jobba och röra sig här 
  • Designa så att du trivs, beroende på hur länge du ska bo här 
  • Välj praktiska material för bänkskivorna 
  • Välj ett golv som är lätt att torka av, eller planera in en läcker matta 
  • Tänk på att det finns tillräckligt med eluttag på rätt ställen, detta är något som man ibland glömmer